FESTIVAL ZNANOSTI (8-13.4.2019.)

351

Festival znanosti je manifestacija kojoj je cilj približiti znanost javnosti, a održavala se od 8. do 13. travnja 2019. pod pokroviteljstvom Ministarstava znanosti i obrazovanja RH. Znanstvenici i studenti popularnim predavanjima, radionicama, tribinama, izložbama i drugim događanjima daju doprinos popularizaciji znanosti i motiviranju mladih ljudi na istraživanje i stjecanje novih znanja.

Glavna tema ovogodišnjeg Festivala znanosti su bile  boje.

Sastavnice Sveučilišta u Osijeku u suradnji s osnovnim i srednjim školama u Osijeku i okolici održale  su niz aktivnosti na više lokacija.

U okviru ovogodišnjeg Festivala znanosti doc.dr.sc. Olga Jovanović Glavaš  je 10. travnja 2019.  godine  na Odjelu za biologiju održala predavanje  „Pričam ti bojama“ navodeći da  svaka stvar oko nas svojom bojom šalje nam  neku poruku. Ništa drugačije nije ni u životinjskom svijetu. Svaka životinja ima svoje jedinstvene boje koje joj često puta znače i život.

Nataša Graovac, asistent na Odjelu za biologiju je održala  je 10. travnja 2019. godine učenicima 6. razreda  OŠ Ivana Filipovića Osijek radionicu: „Laboratorij u boji“. Kroz razgovor i predavanje učenici su saznali kako je zapravo „obojana“ stvarnost koja nas okružuje. Što su to pigmenti, na koji način vidimo boje, te kako ih, za razliku od nas, vide razne skupine životinja. Proučavajući građu oka, crvene krvne stanice pod mikroskopom, te promatranjem i sudjelovanjem u izvođenju raznih pokusa učenici su otkrili zašto su boje važne i zašto znače za svijet biologije, a zašto za svijet kemije. Studentice  Odjela za biologiju Nikolina Meštrović i Lidija Ribić su bile suradnice u radionici.

Na Odjelu za biologiju  organizirana je izložba fotografija autora Dragana Prlića, asistenta na Odjelu  na temu Biogeografske regije Hrvatske – šareni motivi iz prirode.