Otvoren 13. međunarodni simpozij „Kopački rit – jučer, danas, sutra”(02.10.2024.)

48

Dana 2. listopada 2024. godine na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti svečano je otvoren 13. međunarodni simpozij „Kopački rit – jučer, danas, sutra”. Odjel za biologiju je i ove godine uz Javnu ustanovu Park prirode Kopački rit, šest sastavnica Sveučilišta u Osijeku, Javnu ustanovu Agenciju za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije, Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije te Institut za vode „Josip Juraj Strossmayer“, sudjelovao u organizaciji ovog vrijednog događanja. Međunarodnu potporu organizaciji simpozija dale su i međunarodne udruge DANUBEPARKS, B.E.N.A. i IAESP.

Uz simpozij održava se i 4. sastanak Nadzornog odbora rezervata biosfere pet europskih zemalja, a predsjedanje odborom za nadolazeće razdoblje preuzela je Hrvatska.

U sklopu otvorenja simpozija potpisan je sporazum između Osječko-baranjske županije, Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i Javne ustanove Park prirode „Kopački rit“ za projekt „Budi u prirodi“ kojim će se svim studentima našeg Sveučilišta omogućiti ulaz u Kopački rit, boravak u prirodi, bavljenje sportom i sudjelovanje na različitim edukativnim radionicama.

Simpozij je usmjeren na bioraznolikost, ekologiju i očuvanje Parka prirode „Kopački rit“, ali promiče i multidisciplinarni pristup u obradi tema iz različitih geografskih područja.