Odjel za biologiju sudjelovao na 2. Festivalu održivosti u Splitu (01.-03.10.2024.)

51

Protekli tjedan naš Odjel za biologiju sudjelovao je na drugom Festivalu održivosti, održanom u Splitu od 1. do 3. listopada 2024, u organizaciji Sveučilišta u Splitu i Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. 🌿 Festival je okupio brojne aktivnosti usmjerene na tri glavna aspekta održivosti: zeleni (🌱 poljoprivreda, 🌍 ekologija, ♻️ gospodarenje otpadom, 🍽️ održiva prehrana), plavi (🌊 morski resursi) i žuti (⚡ obnovljivi izvori energije, 🌞 održivi turizam).

S naglaskom na zeleni aspekt održivosti svim zainteresiranim predstavio se i Odjel za biologiju Sveučilišta u Osijeku s radionicama i predavanjem koje su osmislile i održale izv. prof. dr. sc. Senka Blažetić, doc. dr. sc. Jasenka Antunović Dunić, Tea Komljenović, mag. prot. nat. et amb. i doc. dr. sc. Martina Varga.

🌱 Kroz radionicu „Bioplet – dizajn s algama“, istraživali smo kako alginati, biorazgradivi polimeri iz algi, mogu zamijeniti plastiku. Učenici su se okušali u oblikovanju ovog ekološki prihvatljivog materijala i izradi narukvica!

🍎 Radionica „Snjeguljica i sedam patuljaka“ otkrila nam je tajne ljekovitih biljaka i voća – savršena doza znanja o prirodnim načinima očuvanja zdravlja! 🌿🍓

🍅 Naše predavanje „Znaju li rajčice plivati?“ pokazala je čarobni svijet hidroponskog uzgoja – gdje biljke rastu u hranjivoj otopini umjesto u tlu! Učenici su tako saznali i da plivajuće rajčice, uz brojne druge vrste koje se uspješno uzgajaju u hidroponskim sustavima, odlično pridonose održivom uzgoju hrane za rastuće stanovništvo planeta Zemlje sada, ali i u budućnosti, te da s malim „uradi sam“ hidroponskim sustavom na svojim balkonima, terasama, sobama i školama možemo svi doprinijeti ostvarivanju ciljeva održivosti i održivog razvoja.💧🌱 

Ovaj festival ne samo da nam otkriva kako svatko od nas može doprinijeti globalnim ciljevima održivosti, već i jača prijateljstvo s našim kolegama s Odjela za biologiju PMF Split, s kojima smo proveli predivno vrijeme na festivalu i uživali na gastro showu Mirisi i okusi Dalmacije i Slavonije! 🍴🥘 Bilo je zabavno i inspirativno! ❤️🙌”